Bannerbilde

Fakta: Skjæveland teleskopring

Fakta: Skjæveland teleskopring

Skjæveland Teleskopring er laget for å plasseres mellom lokkrammen og kjegletoppen. Der fungerer gummipakningen som er under teleskopringkanten som beskyttelse mot knusing av kjegletoppen.

Produkter i denne artikkelen:   Tusenårslokket

Willy Engen, tidligere senioringeniør i Sandnes kommune, har arbeidet med anlegg i over førti år. – Justeringsringer og kjegler ble stadig knust. Teleskopring er løsningen, mener Engen. Skjæveland Teleskopring er en varmgalvanisert justeringsring for trinnløs justering av kumlokk og slukrister. Teleskopringen hindrer skade på kjegletopp, og forebygger at grus og asfalt faller ned i kummen i anleggsperioden.

Teleskopringen sikrer full sidestabilitet, eliminerer bruk av betongjusteringsringer og forenkler fikseringen av gategods i vegbanen.

Løsningen er utviklet hos Skjæveland Cementstøperi. Behovet meldte Willy Engen inn i 1989. Han har arbeidet med anlegg i over 40
– Knusing av kjegletoppen er et tilbakevendende problem på nyanlegg. Jeg har vært med på å legge ned en del kummer. Det må ha vært tusenvis. Det var helt klart at vi trengte noe som kunne beskytte toppen. Derfor utfordret jeg Skjæveland Cementstøperi ved Aage Gjesdal. Han tok utfordringen og kom opp med løsningen.
– Fungerer det?
– Å ja.


FLERE FORDELER
Willy Engen startet i Sandes kommune som oppsynsmann innen VA. Så gikk han gradene. Han ble byggeleder, seksjonsleder, utbyggingssjef, prosjektleder og til slutt senioringeniør. I en lang periode hadde kommunen årlige treff med leverandører. Treffene ble brukt til å ta opp ting kommunen var fornøyd med, og ting de var misfornøyd med.
– Det var under ett av disse jeg tok opp dette med knusing av kjegletopper. Aage Gjesdal kom alltid med praktiske løsninger. Han var gjerne også ute og snakket med formennene, forteller den nå avgåtte senioringeniøren.
– Hvis rammen legges rett ned på kjegletoppen, kjører de på trauet før bærelaget og asfalt legges på. Når rammen ligger rett nedpå, belastes og knuses kjeglen på toppen. Ulefos har ei trosse, Flettelise, som midlertidig legges på for å beskytte kjegletoppen mot knusing. Men teleskopringen til Skjæveland eliminerer også bruk av betongjusteringsringer og forenkler fikseringen av gategods i vegbanen, forklarer Willy Engen.

Teleskopringen beskytter kjegletoppen i anleggsperioden, og forenkler arbeidet. I anleggsperioden monteres Skjæveland Teleskopring, lokk og ramme oppå kjegletoppen.