Skjæveland Gruppen

Regnvannshøsting: Eksempler fra praktisk bruk

Norsk renset drikkevann er et næringsmiddel som har gjennomgått en formidabel prosess. Så bruker vi det likevel til toalettspyling, produksjonsvann, gatespyling, kjøling/oppvarming, vanning og mer.
Avatius
Tekst: Skjæveland Gruppen

På Klimatilpasningskonferansen i desember 2024 var det to foredrag knyttet til sirkulærdisponering av nedbør. «Regnvannshøsting med eksempler på lagring og høsting av overvann», var tittelen på foredraget fra Per Møller-Pedersen, daglig leder i arrangørselskapet Storm Aqua.

Bruksområdene for overvann er mange, og nedbør skal behandles som en ressurs, fremfor et problem. Dette blir stadig mer aktuelt, særlig ettersom klimaendringene ikke bare gir mer nedbør, men også mer uforutsigbart vær. Vi kan like gjerne rammes av tørke som av flom.

Per MP KTD 25 regnvannshøsting 3
Per Møller-Pedersen, daglig leder i arrangørselskapet Storm Aqua som er et kompetanseselskap innen klimatilpasning og overvann, ved innledningen av foredraget sitt.

En velkjent strategi

– Å benytte nedbør til vanning har blitt gjort i alle år. I mange byer, som i Oslo, er det også pålegg om å frakoble taknedløpene fra overvannsledningen, og lede vannet ut i terrenget. Det enkleste er å samle regnvand fra takene i en regnvannstønne, så har man vann for vanning i tørre perioder. Denne er det ganske mange som benytter seg av etter hvert, beskrev Møller-Pedersen innledningsvis.

Per MP KTD 25 regnvannshøsting 2

Flerfunksjonell løsning for veivann

I Sandnes benyttes overvann blant annet til vanning av regnbed og treplantekummer. I sentrumsnære Eidsvollsgate ligger to prefabrikkerte regnbed, levert fra Skjæveland Gruppen.

– I denne installasjonen samles overvann fra en trafikkert bilvei, slik at vi får en renseeffekt i tillegg til vanningen av regnbedet. I bunnen av regnbedet er et vannreservoar. I tørre perioder vil vann trekkes opp, via opptrekkskassetter. Dette kombinasjonsanlegget håndterer veivann og bidrar til å rense denne, i tillegg til å vanne vekstene i tørre perioder, oppsummerte han.

Skjermbilde Regnvannshøsting 1
I Eidsvollsgate i Sandnes er det montert to prefabrikkerte regnbed av betong.
Vis bilde i full størrelse

Automatisk vanning av bytrær

En annen måte å sirkulærdisponere nedbør på, er tatt i bruk ved rådhuset i Sandnes kommune.

Fra det grønne taket ledes nedbør til nedgravd vannreservoar, som forsyner to by-trær, gjennom Skjæveland Gruppens AVATIUS-løsning. Les mer om AVATIUS her.

I dette utvidede overvannssystemet benyttes grønt tak i kombinasjon med automatisk vanning av trærne. Denne løsningen kan også fange opp vann fra overflaten, og benytte det til vanning eller infiltrere det til grunnen.

Avatius prinsipptegning
il syneladende er dette et enkelt bed med et træ i, men under bakken er det nok litt mer komplisert, forsikrer Per Møller-Pedersen. Se også hovedbildet.
Vis bilde i full størrelse

Prisvinnende prosjekt

Det finnes et vell av løsninger i verden, men langt fra alle vil være relevante for oss. Men spesielt i kombinasjon med at det uansett etableres fordrøyningsmagasin, er det høyaktuelt å benytte nedbør til vanning, bil- og sykkelvask, og annet.

Zeb-lab, som er et levende kontorlaboratorium, eies og driftes av NTNU og SINTEF og har et flerfunksjonelt fordrøyningsmagasin i grunnen. Det er nedgravd og lukket, og består blant annet av sandfang og magasin. Avrenningen fra ulike overvannsløsninger ledes til magasinet i separate rør. Overvannsløsningene består blant annet av permeable dekker, regnbed, permeable gangarealer og grøntarealer. Nedbør fra taket på ZEB-laboratoriet samt parkeringsplass ledes også til magasinet. Derfra kan regnvannet på sikt hentes opp og benyttes sirkulært.

Skjermbilde Regnvannshøsting 4

Også ZEB-lab er et pilotprosjekt under Klima 2050. Skjæveland Gruppen bidro til utformingen av alle løsningene for sirkulærdisponering og håndtering av overvann, og har også bidratt med produktene. Prosjekteringen ble foretatt av Multiconsult.

I 2022 ble ZEB-lab tildelt Statens pris for byggkvalitet. Denne hedersprisen skal løfte frem nye forbildebygg som bidrar til å heve, fornye og utvikle byggkvalitet lokalt og nasjonalt.

Skjermbilde Regnvannshøsting 3
En tilleggsfunksjon ved bruk av Alm Smart-tank til fordrøyning og nyttevann, kan være muligheten for å hente ut energi fra vann-volumet til kjøling om sommeren og oppvarming om vinteren, men dette er ikke testet ut enda.
Vis bilde i full størrelse
Egil Lillebø fabrikktaket Multiblokk
Alt takvannet fra Multiblokks fabrikktak ledes til et nedgravd magasin på 80 kubikkmeter. Derfra hentes det til produksjonsvann. På bildet konsernleder Egil Lillebø, på taket.

Til industriformål

I Skjæveland Gruppens produksjon av betongvarer, benyttes utelukkende takvann som produksjonsvann. Der ledes alt takvannet fra bygget i Vagleskogveien 10 til et nedgravd magasin på 80 kubikkmeter. I 2023 ble det benyttet 5 680 kubikkmeter oppsamlet regnvann til produksjonsvann hos Skjæveland Gruppen.

Den erfarne foredragsholderen fikk god oppmerksomhet fra forsamlingen, og avsluttet med et ønske:

– Jeg håper de som arbeider med overvann vil tenke på regnvannshøsting som alternativ for å benytte overvann som ressurs. Om vi ikke trenger dette i Norge, så kan vi utvikle løsningene her, for eksport til land som har ekstreme behov, oppsummerte han.

Les gjerne artikkelen om regnvannshøsting som ligger på Storm Aquas hjemmeside.