Kameleon: Dønn solid og vanntett!

Sommeren 2018 kjøpte Forsand kommune tre kameleoner. Erfaringene er så gode at kommunen valgte å kjøpe en til. Den står i Lysebotn!
Kameleon Lysebotn 1
Tekst: Inger Anita Merkesdal

Få steder har så brutalt vakker natur som Lysebotn. Men det er ikke bare naturen som er skiftende der inne, det er også været. Stedet er ideelt for Kameleon, som er et betongrør, bygget om til en lun, værbestandig og stemningsfull oppholdsplass.

I sommer ble det satt ut tre kameleoner sentralt i Forsand kommune. Initiativet kom fra Øyvind Storm, daværende seksjonsleder i kommunen. Kameleon selges av selskapet Urban Natur AS.

– Da jeg så betongrøret med fot, innredet med sitteplass til 8 – 10 mennesker, ble jeg så betatt at jeg bare MÅTTE ta dette videre. Jeg har aldri sett maken til genial løsning, forklarte den erfarne seksjonslederen i sommer.

Kameleon Lysebotn leveranse
Kameleon Lysebotn 2

Vellykket investering

– Da de i Lysebotn så hvor fantastisk Kameleon virker, ønsket de også en, forteller han.

Kommunestyret sa seg enig, og i januar kom Kameleonen på plass i Lysebotn. Den står plassert med unik utsikt over en av verdens mest velkjente fjorder. Heidi Sanden, som har utviklet konseptet og forhandler Kameleon gjennom selskapet Urban Natur, var med på montasjen.

– Kameleonen ble fraktet inn til Lysebotn i vind og regn, og innvidd det øyeblikket den ble satt ned. Vi måtte vente en god stund på returen, og det var herlig å sitte inne i ruskeværet, forklarer hun.

– Utsikten er fantastisk, og mens vi satt der endret lyset seg. Det ble virkelig magisk etter at mørket kom snikende!

Les gjerne mer om Kameleon her. Dere er også flere lekre bilder.

Kameleon Betongtelt er Fotrør DN 2000 produsert av Skjæveland.

Minimalt vedlikeholdsbehov

Kameleon Betongtelt er Fotrør DN 2000 produsert av Skjæveland Cementstøperi. De innredede betongelementene veier 9 tonn. I tillegg til betong, består Kameleon av accoya-tre, syrefast stål og et 10 mm polykarbonat vindu. Alle materialene har en forventet levetid på 50 år, og trenger knapt vedlikehold. Kameleon må plasseres på en komprimert flate, men krever ikke omfattende grunnarbeid.

– En av fordelene er det store arealet på foten. Disse rørene siger ikke, foten gjør at de står som støpt. At vedlikeholdsbehovet er minimalt, er også en klar fordel, understreker Storm.

Erfaringene fra Kameleonene kommunen allerede har, er gode.

– Vi har ikke opplevd hærverk. Det er tvert i mot fantastisk hvordan folk tar vare på disse. Noen ganger er det noen som har glemt å lukke døren. Kanskje vi med tiden monterer en fjær for å trekke døren inn. Det er den eneste kommentaren jeg har.

– Det viktigste er at vi koser oss med dette, og har stor glede av Kameleonene. Nå står det også en i Lysebotn, klar til å ta imot turistene når de kommer. Dette blir gøy!

Fakta

Kameleon er et betongrør med dør, vindu og innredning. Røret et støpt av Skjæveland Cementstøperi, konseptet er utviklet og solgt av Urban Natur.