Bannerbilde

Se muren svinger seg!

Se muren svinger seg!

Vi har sett mange flotte hager i vår tid. Det er kanskje nettopp derfor denne gjør slikt inntrykk.

Egentlig er det et gårdsbruk, som ble kjøpte for 25 år siden. Gårdsdriften er lagt ned og jorden er blitt tilleggsjord hos naboer. Familien sitter igjen med ca. fem mål.

Der har Bjørn Malde brukt utallige timer. Han ba tidlig en landskapsarkitekt om hjelp til en overordnet plan. Han har også i flere omganger leid inn bistand fra en gravemaskinentreprenør, for å lø murer, grave og bygge. Med en helhetlig plan, gode produkt, fantasi, vilje og tid, er det mulig å skape et paradis i egen hage.

Velkommen inn i min hage! En åpen port burde alle ha, denne står i en mur bygget opp av forskalingsblokker.

Utearealet i hagen øverst på Tjelta er delt inn i flere rom; inngangspartiet med et drivhus og grønnsakshage like ved, et lekeareal, bygd for barna den gangen da de var små, plenen utenfor terrassen – og det siste byggetrinnet – en terrasse med dam, hagehytte og vannfall. Samt en utsikt som kan slå pusten ut av de mest blaserte.

Han har brukt mer eller mindre 25 år på å forme uteområdet, til det det er i dag.

Hagen er usedvanlig harmonisk, og selv om den ligger værhardt til blomstrer rosene senhøstes.– Min kjære kone, Lene har vært helt suveren i dette. Selv om jeg har gjort det meste av utearbeid og byggingen, er det uten tvil hun som har båret lasset med huset og ungene opp gjennom all disse årene, understreker han takknemlig.

Paret har fire barn, Birgitte, Thomas, Martin, og Lina.

– I tillegg har vi vært så heldige og fått en fostersønn på 16 år, som flyttet inn til oss i vår. Nå er det kun de to minste på 15 og 16 år som bor hjemme, beskriver Bjørn.

Bjørn Malde har bygget muren av Forskalingsblokk Kurve. Veggene i dammen, og fundamentet i hagehytten, er av ordinære forskalingsblokker.

Det er dette siste prosjektet i hagen vi har kommet for å se.

Også her har han bygget det meste selv. Men han har leid inn hjelp fra entreprenør Lars Petter Dale til å renske fjellsiden for vegetasjon, til å lø trappen, til å legge på plass noen håndplukkede kampesteiner helt øverst og til å klargjøre for dammen.

Muren har Bjørn Malde bygget av Forskalingsblokk-kurve, og dekket med granitt på toppen. Produktene er skåret til for å få riktig kurvatur. – Med så greie produkter går det fint, forteller han.

Dammen rommer 20 000 liter vann, og har et komplekst pumpesystem. Det har den nevenyttige mannen, som driver eget firma innen elektro, selv montert. Selve dam-konstruksjonen er bygget av forskalingsblokker og betong. Forskalingsblokker er også brukt i fundamentet for hagehytten, og i muren som slynger seg langs plattingen.

Arbeidet i dette området av hagen har tatt  3 – 4 år, og er blitt meget bra, men han har fortsatt mange planer.

Dammen er uten damduk, bunnen er av betong, kantene er bygget av Forskalingsblokk. Det er høst i hagen, men dette uterommet kan nytes innenfra året rundt.

Bjørn Malde har bygget lyspunkt inn i muren av Forskalingsblokk Kurve.I gårdsrommet ligger gangstier av grus, med Gravelfix under. – Fin løsning mener han.

Det er lov å la seg inspirere av drømmehagen. Detaljer herfra kan benyttes i selv små hageflekker, med eller uten en fjellside og dam.