Infiltrerer alt; åtte tusen kvadratmeter industriområde
Hermod Teigen AS etablerer oppsamlings- og miljøsaneringsanlegg for bilvrak og skrapmetall på Foss-Eikeland. Alt overvannet skal infiltreres på egen grunn, ved bruk av et oppkonstruert lavbrekk og Qmax Storm produkter, som vi leverer.
Anlegget blir oppført på en 8 000 kvadratmeter stor tomt. Det skal romme et industribygg på 2 000 kvadratmeter og et overdekket arbeidsområde på 1 000 kvadratmeter.
ALTERNATIV LØSNING
Gjennom reguleringsbestemmelser for området krevde kommunen at overvann skal håndteres gjennom regnbed, i størrelse fem prosent av ubebygd areal. Dette er en løsning som i all hovedsak baserer seg på infiltrasjon.
Stian Omdahl fra COWI ble engasjert til å prosjektere anlegget. Nå har kommunen gitt aksept for den alternative løsningen som bygger på infiltrasjon via Basal Qmax Storm og en spesialkonstruert ifs-kum, beskrevet av COWI.
MÅ VELGE RIKTIG
Ettersom alt overvannet skal håndteres gjennom infiltrasjon, gjennomførte COWI fire infiltrasjonstester på området. Tre av testene avslørte at store deler av området hadde dårlig eller ingen særlig infiltrasjon, mens ett område nord på tomten med sandige oppfyllingsmasser hadde svært god infiltrasjon.
På bakgrunn av dette valgte Omdahl å forme grunnen, for å lede overvannet riktig vei. I praksis har han tatt traubunnen i bruk som et ledd i overvannshåndteringen.
Fire ifs- sandfangkummer plasseres i et konstruert lavbrekk, og sammenkobles med ca 100 meter Basal Qmax Storm.
TRE TRINNS PLAN
Overflatevann vil bli ledet på tett dekke ned i Qmax Storm elementene, som igjen leder vannet til nærmeste ifs-kum. Ettersom elementene er lagt med fall, vil vannet bli ledet videre i disse frem til neste ifs-kum, og så videre. Det siste leddet i kjeden er en spesialkonstruert 2 000 mm X 2 000 mm ifs-kum. Skulle heller ikke denne klare å håndtere nedbørsmengden, vil vannet stue seg opp i rørene, og tilslutt gå i de perforerte sideløpene/overløpene i Qmax Storm elementene og bli fordelt ut i områdets forsterkningslag.
V-FORMET TRAUBUNN
– Ved å utforme systemet på denne måten gir vi de tre første IFS-kummene sjansen til å infiltrere små mengder vann på stedet. Ved større nedbørsmengder vil vannet bli ledet mot infiltrerende masser. For å sikre at vi også fanger opp vann som er ledet ut i overbygningen gjennom perforerte rør, gis også traubunn en «V-form» i senter, forklarer COWIs prosjektleder.
Skjæveland, Multiblokk og Storm Aqua har bidratt med ideskisser og innspill til prosjekteringen. Storm Aqua får ansvaret for måling og dokumentasjon og vi leverer alt av kummer og rør, inkludert Qmax Storm og Multiblokk skal levere permeabelt dekke.
Her kan du følge fremdriften og senere resultatene fra prosjektet.