Arealeffektive konstruerte landskap og LOD
Overvannsutfordringene må løses. Etterslepet på VA-nettet er allerede alvorlig stort, vi har behov for å tilpasse oss et forverret klima OG alt må gjøres innenfor hårete bærekraftmål. Da er det avgjørende å velge riktig.
Urban Natur er opptatt av tiltak basert på naturens premisser. Derfor arrangerte firmaet tidligere i mars en fagdag om arealeffektive konstruerte landskap og effektiv overvannshåndtering. Målgruppen var kommunalt ansatte, og andre, som arbeider med temaet.
Bengt Borsheim i Urban Natur var konkret da han åpnet fagdagen.
– I møte med de globale utfordringene har vi alle et ansvar, fordi løsningene krever lokale tiltak. Verden urbaniseres, det betyr at byene spiser av landarealene våre. I dette bildet skapes en bekymring, for hva skjer i naturområdene og hvilke liv blir det igjen i byene? spurte han.
Dagens byer er ikke i samspill med naturen.
– Vi må gå fra grått til grønt, og skape forutsetninger for at alle arter skal leve. Dette må være overbygningen i alle fag. Det krever en vilje til å satse. I alt for stor grad sitter vi på hvert vårt kontor og løser utfordringene innenfor vårt eget område. For å lykkes må vi lære av de kommunene som har startet arbeidet med å ivareta det biologiske mangfoldet, mener Borsheim.
Grip mulighetene
De inviterte foredragsholderne belyste temaet fra ulike vinkler.
– Inger Anita Merkesdal, fagjournalist, politiker og mor, startet fagdagen med et foredrag om viktigheten av flerfunksjonelle løsninger.
– Anne Merete Skogland fra Bymiljø og utbygging i Stavanger beskrev kommunens skybruddsplan og naturbaserte løsninger.
– Kirsten Vike fra Sandnes kommune beskrev overordnede føringer, reguleringsbestemmelser og krav til fremtidens overvannshåndtering i Sandnes.
– Bengt Borsheim fra Urban Natur beskrev naturens behov og hvordan disse kan ivaretas ved konstruerte landskap, samtidig som en etablerer effektiv og robust overvannshåndtering.
– Det siste foredraget for dagen gav Aage Gjesdal fra Skjæveland.
Aage Gjesdal fra Skjæveland beskrev Flettemuren, det effektive overvannsverktøyet som blant annet også ivaretar biologiske behov.