Bakgrunn: Sunt bondevett fra havet

SeaCult, betong-skjellene som er utformet for å beskytte kabler og rør i vann, får gode tilbakemeldinger fra markedet. Det er ikke så rart.
Sea Cult med egg under
Tekst: Inger Anita Merkesdal

Forut for dagens versjon ligger en omfattende utviklingsprosess. Dette grundige forarbeidet gjør at SeaCult oppfyller målene med produktet; de hvelvede betong-skjellene bidrar til å ivareta og berike havmiljøet, samtidig som de løser industriens behov.

Det marine liv

Partner og grunnlegger av produktet, Sverre Meisingset, arbeidet opprinnelig med praktiske behov og løsninger i landbruket. Da han hadde samlet seg 25 – 30 års landbrukserfaring, gikk han over til å bygge marine anlegg langs kysten.

– Da jeg på nært hold fikk se den negative utviklingen i havet, ble jeg opptatt av hva som skjer med havbunnen og det marine liv. Når bønder benytter jordbruksredskap på jordene, henter de dem hjem igjen etterpå. Det er ingen bonde som lar redskapen stå på jordet, når oppgaven er gjort. Jeg er opptatt av det samme prinsippet i havet. Vi skal ikke sette igjen utstyret vårt og la det stå der for all tid. Vi må sørge for å ivareta livet i havet, på samme måte som vi gjør i landbruket, understreker Sverre Meisingset bestemt.

Etter at han kom til denne erkjennelsen, har hensynet til livet i havet vært førende for arbeidet hans.

Sea Cult kobling
Elementene hektes sammen med et låsesystem som gir fleksibilitet.

Hent hjem utstyret

Inspirasjonen til å utvikle SeaCult fikk Sverre Meisingset under Snøhvit-utbyggingen i Hammerfest. Der var han involvert i arbeidet med å etablere kunstige rev.

– En av ingeniørene beskrev problemene knyttet til rør og kabler som legges ut til plattformene, og som blir liggende igjen på havbunnen. Jeg ble opptatt av å utvikle en løsning som beskytter disse, men som også kan hentes opp og til land igjen, når produktene ikke lenger har en funksjon i havet, beskriver utvikleren.

Han kom raskt til at en kabel- og rørbeskytter av betong var svaret. Så startet den omfattende produktutviklingsfasen. SeaCult-elementene på bildene er versjon tre.

Effektive og trygge i bruk

Hovedideen var tidlig å utvikle beskyttende betongelement, som ble forbundet med hverandre på havbunnen. Et stort landbasert utprøvingsprosjekt ble finansiert av Equinor og Innovasjon Norge med profesjonell hjelp fra Sintef og Ingenium (nå en del av Technip), som også laget rapporten. Konklusjonen var at løsningen fungerte, men krevde operasjonelle tester i sjøen. Parallelt gjennomførte Sintef en skalatest i sitt basseng. Dette viste at SeaCult kan være trålbar.

Dagens versjon er optimalisert for industriell produksjon, enkel håndtering, lagring og transport til og fra kai, og fra fartøy til montasjepunkt. Utformingen er tilpasset behov for stabling på fartøyet, enkel løfting og trygg og effektiv installasjon - også på store dyp.

– SeaCult er også enklere å bruke for dykkere på grunt vann. Et viktig element i dette arbeidet var det patenterte festepunktet i midten av produktet. Dette gjør at betong-skjellene stabiliseres ved hjelp av ett festepunkt, forklarer Meisingset.

Gå hit for internasjonal presentasjon av SeaCult

SeaCult har blitt benyttet på prosjekter fra Dubai i sør til Kirkenes, mot Barentshavet, i nord. I tillegg til kommersielle seilingsprosjekter har det vært mange testprosjekter med rapporter. Sentralt i dette arbeidet har de norske forskningsselskapene Sintef og NIVA vært, samt Aquamarine-rådgivere, professor Chris Hopkins, og Ingenium, testlaboratorium i Consolis Group i Sverige og sentrale offshoreselskap.

Destinasjonsoversikt:

• Risør

• Dubai

• Hammerfest

• Kirkenes

• Bergen

• Korsør havn Danmark

• Karlstad Sverige

Fakta

Utviklerens krav til SeaCult er at skjellene må fungere som habitat og beskyttelse for fisk og sjødyr, samtidig som de skal være et kommersielt produkt utviklet for å plasseres på havbunnen uten å ødelegge denne – som for eksempel graving gjør. De skal også være lette å flytte eller fjerne fra havbunnen, for gjenvinning eller bruk andre steder.