Da caponelodd og luft vernet småbåthavna

Noen ganger kan en sitte igjen og lure; «hvordan i alle dager kom de på det?“ Denne fortellingen om Stangeland Maskin, Skjævelands Caponelodd og luftbobler, er en slik sak.
Capone Stvgr 6
Tekst: Inger Anita Merkesdal

Sommeren 2017 hadde Stangeland Maskin ansvar for arbeid på sørsiden av Strømsbrua i Stavanger. Blant annet fylte de masse i Hillevågsvannet, for å etablere nytt land. Massen besto av fylitt, som danner en hinne når det dumpes i vann. Denne ligger som støv på vannflaten, ser ut som olje, er klebrig og limer seg til rusk og rask. Med mindre Stangeland Maskin stanset dette i tide, ville massen potensielt klebe seg til hver krik og krok i hele havnen, inkludert 400 – 500 fritidsbåter.

Capone Stvgr 5
Noen av båtførerne var litt skeptiske, men det hele gikk greit, sier Stangeland Maskins driftsleder Terje Tunheim.

Trengte beregninger

Stangeland Maskins driftsleder Terje Tunheim hadde ansvar for arbeidet. Han hadde hørt om et tilsvarende prosjekt hvor det ble etablert en barriere av luftbobler, ved hjelp av ledninger og trykkluft.


Capone Stvgr 7


Bildet viser hvordan boblene fra ledningen bruset mot overflaten, og hindret smusset i å strømme inn i småbåthavna.

– Jeg så at dette kunne være en mulig løsning, men trengte gode beregninger for å være sikker på at ledningen ville synke og at vi ville få alt opp igjen. Jeg vet at Jan Samuelson, hos Skjæveland, har arbeidet mye med beregninger på Caponelodd, så jeg kontaktet ham, forklarer Tunheim.

– Med luft i ledningen får du jo en veldig oppdrift, så du trenger skikkelige lodd for å få det til å ligge på sjøbunnen, beskriver han.

Småbåthavna i Hillevågsvannet i Stavanger forble ren.

Luft og vann

Fra Jan Samuelson fikk driftslederen de nødvendige beregningene, inkludert beskrivelse av hvor tett loddene måtte plasseres. Løsningen er så enkel som den er genial: Det er brukt duplo-lodd fra Skjæveland, og to PE-ledninger. Stangeland Maskin monterte selv loddene og dro ledningene ut. Da de lå på riktig plass, fylte arbeiderne den ene ledningen med vann. Det gav tilstrekkelig vekt til at alt sank, selv når den andre var luftfylt.

– Når det skal heves igjen, er det bare å fylle luft i begge, sier driftslederen med et smil.

– Er dere fornøyd?

– Ja. Dette fungerte akkurat som det skulle. Det viktigste var å passe på at vi hadde nok diesel på kompressoren. Det skulle ikke mange minuttene til uten bobler før slammet føk forbi, forteller Tunheim fra Stangeland Maskin AS.

Capone Stvgr
Dette sølet ville du ikke likt å få på båten din. Takket være Capone-lodd fra Skjæveland klarte Stangeland Maskin AS å holde det klebrige støvet unna småbåthavnen.

Fakta

PH-ledningene er 63 mm, i disse ble det boret hull på 2 og 3 mm.

Rørene ble koblet til en 11 KM3-kompressor.

Ut av hullene kom luft i et så høyt trykk at det ble dannet bobler. Disse skapte en barriere som holdt slammet ute fra småbåthavnen.

Ledningene ble sunket og holdt sammen av Capone 1 Duplolodd for DN 32-75, à 7 kg.