Fotrør og Pipelifter, som hånd i hanske

Det finnes folk som er som skapt for hverandre. Det samme gjelder for Pipelifteren og Fotrørene våre.
Fotrør Mellemstrand Klepp m Asplan Viak 9
Tekst: Inger Anita Merkesdal

Pipelifteren lanserte vi på slutten av 1990-tallet. De første Fotrørene produserte vi for noen år siden. Begge forenkler monteringsarbeidet, hever HMS-en på anlegget og er av mange gode grunner tatt vel imot i markedet.

Fotrør Mellemstrand Klepp m Asplan Viak 4
Fotrør-O i DN1200 ble valgt til denne delen av Mellemstrands prosjekt på Klepp.

Pipelifter er et løfte- og monteringsutstyr som benyttes på gravemaskiner for legging av betongrør. Utstyret er mekanisk, helt uavhengig av hydraulikk, og monteres på gravemaskinens hurtigkobling. Pipelifter gir en optimal og smidig rørposisjonering, både i retning og vinkel. Alt arbeidet i forbindelse med montasjen utføres fra førerhuset på gravemaskinen.

Fotrør-O og Fotrør-V har integrert øvre fundament, noe som unødiggjør komprimering rundt nedre kvartsirkel. Det gjør at en i mye større grad kan benytte stedlige masser til omfyllingen, med de betydelige besparelse det medfører. Samtidig spares anleggsfolkene for det betydelige arbeidet det er å komprimere massen for hånd rundt den nedre kvartsirkelen.

Etter en helhetsvurdering

Et prosjekt vi nylig har fortalt om er Mellemstrands montasje av Fotrør-O på Klepp. Hovedgrøften blir totalt om lag 900 meter. Deler av denne blir riktig dyp, i korte strekk skal de fire meter ned. Noe av arbeidet gjøres i fjellgrunn, det meste går gjennom leirholdig masse med matjord på toppen.

Miljøhensyn og ønske om å spare penger til kjøp og transport av masser, gjorde at både kommunen og entreprenøren landet på at rør med integrert øvre fundament var den beste løsningen her.

Fotrør Klepp Ole Morten Mellemstr
Ole Morten Mellemstrand, daglig leder i Mellemstrand entreprenør.

Trygt, effektivt og godt

– Vi har montert opp mot 17 rør om dagen. Jeg mener fotrørene gjør at vi nok kan spare opp mot 25 prosent av arbeidstiden på selve monteringen. I tillegg kommer besparelsene fordi vi slipper å frakte inn og ut masser. Denne besparelsen spiser opp merkostnaden for rørtypen, og vel så det, sa Ole Morten Mellemstrand, daglig leder i Mellemstrand entreprenør, før de begynte å montere fotrørene med Pipelifter.

Sist vi besøkte anlegget filmet vi montasjen med Pipelifteren.

– Nå legger vi fra 20 til 40 meter på en vanlig dag, forklarer formannen på prosjektet.

– Skulle der være noe, så er det massene som gir heft. Det er i hvert fall ikke Pipelifteren det står på.

Mellemstrand har benyttet Pipelifteren på flere prosjekt tidligere. Kleven var selv med på å teste ut den første som selskapet brukte. Men maskinføreren på dagens anlegg, Eirik Berge, hadde aldri brukt den før.

– Hvordan var det for ham å gå over til å montere Fotrør med Pipelifteren?

– Det var enkelt. Det pleier aldri å være noen som har problemer med å bruke Pipelifteren, forteller den erfarne formannen hos Mellemstrand.

Fotrør Mellemstrand Klepp m Asplan Viak 10
Pipelifteren forenkler arbeidet betydelig. Montasjen går enda raskere og det er i tillegg nok med en person i grøfta.

Når Fotrørene håndteres med kjetting jekkes rørene sammen. Nå når Mellemstrand bruker Pipelifteren skyves rørene sammen ved hjelp av den, og dermed går arbeidet enda raskere. Takket være Pipelifteren er det også tilstrekkelig med en person i grøften. På dette prosjektet har Mellemstrand med seg en lærling, derfor er det tidvis flere i grøften.