Stødig overvannsledning i sårbart landskap

Karmøy kommune valgte Fotrør-V da de skulle etablere en ny, sikker overvannsledning med god kapasitet, gjennom et sårbart kystlandskap.
Fotrør kum Åkra Karmøy 3
Tekst: Inger Anita Merkesdal

Overvannsledningen som monteres på Karmøy må håndtere både store og små nedbørsmengder. Det fordrer rør med gode hydrauliske egenskaper, kombinert med stor kapasitet. Samtidig skal rørene monteres i ikke-komprimerbar masse. Rørstrekket går gjennom en usedvanlig vakker sandstrand, med sandkorn som er ens. Å komprimere dette ville være som å komprimere klinkekuler. Å erstatte stedlige masser med pukk ville utgjøre en formidabel kostnad, for ikke å snakke om belastningen på det sårbare området.

Fotrør Karmøy 13
Skjævelands koordinator Oddgeir Tjessem på prosjektet på Karmøy.

Forenklet arbeid

Løsningen ble Skjævelands Fotrør-V. Den innvendige formen ivaretar behovet for stor kapasitet kombinert med effektiv hydraulikk.

Foten danner et innebygget fundament som unødiggjør komprimering i nedre kvartsirkel.

Rørmontasjen begynte ved starten av 2018. I perioden 6. juni til 15. august var det ikke åpnet for å arbeide på strandsiden av hovedveien. Nå har entreprenøren, Vassbakk & Stol AS, lagt over 700 meter av rørstrekket. Omlag 250 meter gjenstår før jobben er gjort.

Fotrør Åkra Karmøy 4
Arbeidet foregår i noen enorme sandmasser. Dette kumsettet står på et av de høyeste punktene på traseen. Grunnvann som siver inn pumpes vekk gjennom ledningen i bakkant av kummene.
Vis bilde i full størrelse

Fotrørene glir lett

Selve rørmontasjen er anderledes enn ved montasje av sirkulære rør.

– Vi slipper ufattelig mye staking i nedre halvdel av rørene, takket være rørformen og foten på disse. Staking for å pakke masse på utsiden av så store rør er virkelig tungt. Det er en kjempegodt å spare folkene for den jobben, forklarte formannen Leif Inge Stange, i forbindelse med en reportasje på vårparten.

De erfarte også at Fotrørene glir lett på den store flaten, når de skal jekkes sammen. Og mens en må krafse vekk grusen som presses opp mellom rørene når de drar sammen ordinære rør, har Fotrørene en form som gjør at de ikke drar med seg noe når de jekkes inntil hverandre.

Forut for arbeidet la entreprenøren en fremdriftsplan med milepæler. Denne overholder de fortsatt, og montasjen går ifølge assisterende prosjektleder Thomas Midbøe, veldig greit.

– Det dukker jo stadig opp noen utfordringer, men de løser vi etterhvert i det gode samarbeidet vi har mellom kommunen, Skjæveland og oss i Vassbakk & Stol, sier han fornøyd.